Zásilkovna este prima companie din Europa care folosește sortatoare robotice numite PackMan la depozitele sale.
Zásilkovna, cea mai importantă companie cehă de tehnologie, a lansat operarea sortatoarelor robotizate PackMan la depozitele sale. PackMans sunt camioane AGV care pot transporta colete cu o greutate de până la 15 kilograme cu dimensiuni de 40 x 40 x 50 centimetri. Zásilkovna este prima companie din Europa care utilizează acest tip de echipamente de acest fel. Roboții pot conduce și sorta coletele timp de două ore cu o singură încărcare și durează doar 10 minute pentru a se încărca. Comparativ cu sistemul existent, în care coletele au fost sortate de oameni, roboții pot manipula și sorta mai mult de 10.000 de colete pe oră, ceea ce este de două ori mai mult în comparație cu regimul actual. Roboții necesită intervenție umană pentru a funcționa, deoarece angajatul trebuie să citească coletul într-un cititor electronic, astfel încât robotul să știe de unde să ia coletul. Omul încarcă apoi coletul pe robot și PackMan îl duce la destinația desemnată. Până în prezent, investiția în PackMan și infrastructura aferentă acestuia s-a ridicat la zeci de milioane de coroane.
„Robotica oferă o gamă largă de aplicații în industria noastră. Sunt foarte încântată că am reușit să implementez ideea de a ne robotiza procesele cu ceva timp în urmă în interiorul companiei și să construiesc o echipă științifică cu care am adus proiectul sortatoarelor robotice la stadiul de utilizare practică după aproximativ un an. Acest lucru confirmă rolul Zásilkovna ca lider tehnologic și inovator”, spune Simona Kijonková, fondatoarea Zásilkovna și CEO al Grupului Packeta. „Căutam o soluție care să scaleze rapid, adică, PackMan să fie ușor de dezasamblat și portabil pe măsură ce Packeta crește. PackMans îndeplinesc aceste cerințe. Când avem nevoie de ele, le putem muta dintr-un depozit în altul și putem consolida operațiunea de acolo. Scopul nostru nu este să înlocuim complet forța de muncă; PackMans sunt acolo pentru a face munca colegilor noștri mai ușoară. Este un produs pe care îl putem scala cu ușurință și, în același timp, un PackMan ne permite să gestionăm mai mult de zece mii de colete pe oră. Putem construi mai mulți PackMans într-un singur depozit.”
Inovația prezentată este sub forma unui platforme cu două etaje, în jurul căruia există jgheaburi mici pentru manipularea coletelor. Pe platformă, roboții numiți PackMans se deplasează pentru a transporta coletele către jgheabul indicat. Un angajat al depozitului citește coletul, apoi trimite informații sistemului central cu privire la locul în care ar trebui direcționat coletul – să spunem la depozitul din Brno. Apoi, el/ ea încarcă coletul pe PackMan, și, datorită conectării la sistem, știe exact ce jgheab este folosit pentru coletele care sunt direcționate spre Brno și, prin urmare, la care ieșire ar trebui să ajungă.
„Tema automatizării și robotizării la depozite rezonează în grupul nostru Packeta de aproximativ trei ani. A fost o provocare să-l punem în practică pentru că sistemul de sortare bazat pe om pe care l-am avut până acum funcționează foarte bine și trebuia să combinăm puterea umană cu puterea robotică. Am început intens proiectul în urmă cu aproximativ un an. Astăzi, robotul nu poate cântări și scana încă. În faza următoare vom începe să lucrăm cum să îmbunătățim platforma noastră de sortare cu un scaner, o scară și o cameră pentru a automatiza procesele cât mai mult posibil. Intenționăm să robotizăm lucrurile în jurul PackMan și în viitor va putea transporta, de asemenea, cuști sau va putea încărca colete.Vom vorbim despre viitor în câțiva ani”, spune Tomáš Dort, directorul proiectului de robotizare a depozitului – PackMan.
La alegerea robotului, durata de viață a bateriei a fost un parametru important. PackMan poate funcționa timp de până la 2 ore cu o singură încărcare, iar încărcarea durează doar 10 minute. Ar trebui să dureze până la 10.000 de cicluri de încărcare, deci are o durabilitate foarte lungă. Pentru platformele mari din depozite, doar patru încărcătoare pe podea sunt necesare pentru funcționarea normală. În plus, roboții au un sistem de navigație excelent. Ei merg pe tampoane speciale cu cipuri, prin care sunt navigați spre un sistem central de control. Calitatea foarte bună a materialului și a roților este, de asemenea, esențială.